Групата на Социалистите и Демократите в европарламента недоволна от провеждането на изборите в България

Заместник председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода изпрати официално писмо до председателя на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу, изразявайки притесненията си относно начинa, по който се проведоха местните и президентските избори в България.

„Огромен натиск беше оказан върху всички държавни структури и български медии. Има много сигнали за  купуване на гласове, а организацията на изборите е хаотична”, пише в писмото си Свобода. В писмото се казва още, че голяма част от членовете на Групата на Социалистите и Демократите са силно изненадани от проведеното изнесено заседание на бюрото на групата на ЕНП в София няколко дни преди изборите, което на практика се е превърнало в изразяване на подкрепа на кандидатите на управляващата партия ГЕРБ. Според Свобода това може да не е срещу правилата, но предвид натиска, който ГЕРБ упражнява върху медиите в страната, представителите на ЕК е трябвало да бъдат по-внимателни в позициите и изказванията си.

Ханес Свобода задава няколко конкретни въпроса в писмото си към председателя на ЕК относно провеждането на изборите: „Какво е мнението Ви за начина, по който бяха организирани изборите в България и изразихте ли ясна позиция, че това е недопустимо? Поискахте ли изготвянето на независим доклад относно провеждането на първия тур от президентските избори?”.  Според Свобода, ако европейските институции не реагират адекватно и навреме, ситуацията в страната ще се влоши.

„Като председател на ЕК Вие няма да се откажете от политическите си убеждения, но трябва ясно и категорично да се борите за спазването на закона и демократичните стандарти”, завършва писмото си Свобода. Той изразява надежда, че ЕК ще обърне внимание и ще предприеме нужните мерки по отношение на всички сигнали за нарушения, които са постъпили по време на провеждането на изборите и които поставят демокрацията в страната в опасност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини