6 доказателства, че светът ще бъде управляван от машини

Технологиите напредват с такава бързина, че един ден, без да се усетим, ще се озовем на улицата без работа, а на наше място в офиса ще стои някой хиляда пъти по-умен и вечно усмихнат робот. Натам ли отиваме? Е, на роботите все още им е рано да ни изместят, но, според Memeburn.com вече има неща, за които трябва да се притесняваме.

 

Вече има отрасли, в които човешките ресурси са изместени от машинни и можем да бъдем сигурни, че тази тенденция ще става все по-силна с течение на времето. От сайта се опитват да ни докажат с шест реални и функциониращи в момента технологии, че това време може би вече идва. Вижте кои са те:

 

1. Коли без шофьори

През септември немската компания Autonomos Labs демонстрира 20-километров пробег на берлинските улици от автомобил без шофьор. Един ден тези технологии могат да станат толкова популярни, че да премахнат нуждата от хора-шофьори.

 

5.1_400_06

 

2. Нереални журналисти

Компания на име Automated Insights наскоро стартира проект с цел бързо писане и разпространяване на новинарско съдържание в Интернет. За целта те създадоха софтуер, който автоматично намира данни за спортни събития и ги използва, за да напише новини. Един ден дори вестниците може би ще се пишат от машини.

 

5.2_01

 

3. Селскостопански роботи

Можете ли да си представите бъдеще, в което роботи ще вървят из лозята и ще събират гроздето в чували? Е, това е може би прекалено. Но в земеделието започват да се използват все повече машини, които автоматизират обработването на реколтата и производството и един ден могат да направят много хора безработни.

 

5.3_400_07

 

4. Доктори-роботи

Със сигурност сте чували за компютъра Watson – едно от най-великите постижения в областта на изкуствения интелект. Този компютър в момента се използва именно в определяне на диагнозата на болни хора. Watson може да прочете 200 милиона учебника за 3 секунди и да използва знанията, научени от тях. Страшничко, нали?

 

5.4_400_05

 

5. Индустриални роботи

Това безспорно е един от най-механизираните отрасли в човешката дейност, като цяло. Всички знаем, че съвременните автомобили се правят от роботи и сме склонни да го приемем, но как служителите на Foxconn ще приемат новината, че ще бъдат заместени от 1,2 милиона индустриални робота, все още не се знае.

 

5.5_400_06

 

6. Машините в съдебното дело

Разследването, което съпътства всяко едно съдебно дело, се осъществява много по-често по електронен път в наши дни. Това означава, че всички тези хора, които преди се занимаваха с ръчно преглеждане на купища книжа, съвсем скоро ще бъдат освободени от длъжност, просто защото цялата тази работа ще може да бъде извършвана от специализиран софтуер.

 

5.6_400_04

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини