Димитровград с приз за цялостно представяне на фестивал в Ивайловград

С над 70 представители от различни читалища участва община Димитровград във фестивал в Ивайловград

Награда за цялостно представяне грабна Община Димитровград във фестивала "Кулинарното наследство на Тракия", който се проведе в почивните дни в Ивайловград.Проявата бе посветена на съхраняването на традиционните бълг. храни, поминък и занаяти.

70 представители на различни читалища в димитровградско са участвали като един отбор, разказа организаторът по читалищната дейност в тукашната администрация Валя Костова.

Димитровградчани са оформили своя кът като стара бълг. къща, в която се готви, пее и танцува. Стара семейна снимка, кандило, момински чийз са били само част от интериора на къщата.

Представени са били и няколко ритуала, характерни за нашия район. Читалището във Каснаково е показало обичая "Леене на куршум", а самодейците от Воден представили обичая "Молитва", който се прави на 40-ия ден от раждането на бебето. Тукашните самодейци са демонстрирали още как се приготвя катък и рачел, а също и тиква с плодове.

Участниците от Общината са спечелили и поредица индивидуални награди за своята изява на сцената. В Имайловград са се представили читалище "Хр.Ботев" - Димитровград, "Нов път" -село Добрич, както и индивидуални изпълнители и групи от читалищата в Злато поле, Крепост, Долно Белево, Горски извор, Черногорово, Воден, Каснаково.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Валя Костова получава наградата за цялостно представяне на Общината на фестивала в Имайловград
Фолклорната група при читалището в Злато поле
Участниците от НЧ "Христо Ботев" в Димитровград

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини