Откриха епруветки с кръв на детска площадка

Полицията отцепи вчера вечерта детска площадка в кв. "Стрелбище" в София заради изхвърлен чувал с епруветки с кръв.
На място на ул. "Орехова гора" до бл. 23А пристигнаха освен униформени и служители на дирекция "Сигурност" в Столичната община, съобщиха bTV и Дарик.

Част от децата са пипали епруветките и счупените материали.
Установено е, че те са медицински, със залепени на тях имена на пациенти, а не са медицински отпадъци или употребявани принадлежности.

Родителите от района бяха притеснени, защото не знаят заразена ли е кръвта в епруветките.
Те веднага прибрали децата вкъщи, измили ги и дезинфекцирали.

Родителите очакваха реакцията на институциите, за да знаят дали да закарат децата за изследване.

Предстои медицинска експертиза да докаже категорично какво е било съдържанието на епруветките и дали съществува опасност, ако дете е влязло в контакт с тях.

Шефът на дирекция „Сигурност“ към общината Красимир Димитров коментира обаче, че няма деца, които да са били в контакт с медицинските материали.

Източници на БНР от МВР обясниха, че най-вероятно лаборатория за изследвания е изхвърлила отпадъците в района. Възможно е лабораторията да бъде затворена, ако се установи, че случаят е такъв.

„При нас е получен сигнал, че има счупени епруветки с кръв на детска площадка. Веднага пратихме екип на нашето аварийно-спасително звено, уведомихме полицията, за да загради, уведомихме Районна здравна инспекция и Министерство на здравеопазването, за да приемат случая по компетентност, тъй като това е грубо нарушение на Наредбата за съхранение и извозване на биологични отпадъци“, каза още Красимир Димитров.

По думите му досъдебно производство ще установи кой е виновен.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини