Вирусите са по-смъртоносни за мъжете, отколкото за жените, твърдят учени

Една от мистериите в медицината е, защо определени инфекции причиняват по-тежки симптоми при мъжете, отколкото при жените.

Мъжете, заразени с туберкулоза, е 1.5 пъти по-вероятно да загинат от заболяването, в сравнение с жените и 5 пъти по-вероятно да развият рак, ако се заразят с човешки папилома вирус. Според учените причината се корени във факта, че жените са по-ценни като гостоприемник и патогените са еволюирали, така че да ги поддържат живи по-дълго време, отколкото мъжете.

“Причината, за това заболяванията да са по-малко вирулентни при жените, е че вирусът се стреми да премине от майката към детето, без значение дали чрез кърмата или раждането ”, казва Франциско Убеда от Лондонския универститет Royal Holloway.

И макар симптомите на заболяването да са най-сигурния знак, че сме се заразили с вирус или бактерии, целта им всъщност не е да разболеят гостоприемника, а да се размножат и разпространят от човек на човек.

Заболяването, предизвикано от вируса, е страничен ефект както за гостоприемника, така и за патогена, защото ако гостоприемникът загине, патогенът също не би могъл да се разпространи.

Ако бяхте вирус, способен да се прехвърля от човек на човек, включително от майка на дете – бихте предпочели да заразите майката, защото има по-голяма вероятност тя да разпространи инфекцията сред хора, с които се среща в ежедневието си или да я предаде на детето си при раждането.

При мъжете, от друга страна, съществува само един начин на заразяване, защото те не забременяват, не раждат и не кърмят.

Убеда и екипът му решили да разберат, защо някои патогени предпочитат жени, като се фокусирали не върху реакцията на пациента, а върху стратегията на патогена.

Изследователите създали математически модели за предаването на патогени между мъжете и жените и ги използвали, за да установят коя стратегия би облагодетелствала най-много даден вирус.

Фокусирали се върху Т-клетъчния лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1 ), разпространен в Япония, Карибите и Западна Африка.

Резултатите демонстрирали, че HTLV-1 e 3.5 пъти по-вероятно да причини смъртоносна Т-клетъчна левкемия при японските мъже, в сравнение с японските жени. На Карибите обаче вероятността вирусът да причини левкимия била еднаква и при мъжете, и при жените.

Като се има предвид, че HTLV-1 се предава по полов път или от майка на дете при кърмене, учените предполагат, че резултатите биха могли да се обяснят с различията в кърмаческите тенденции в Япония и на Карибите.

“Може би се дължат на факта, че много по-голям процент от японските жени кърмят децата си, при това за по-дълъг период, в сравнение с жените на Карибите. Вирусът има по-голям шанс да премине у детето”, казва Убеда.

Съществуват множество примери в подкрепа на тезата, че вирусите и бактериите, предаващи се от майка на дете, предпочитат жените, тъй като те са по-ценен гостоприемник. При това се появяват щамове, които гарантират, че жените ще оцелеят по-дълго от мъжете.

Мъжете, заразени с вируса на Епщайн-Бар е два пъти по-вероятно да развият лимфом на Ходжкин от жените. Мъжете са изложени и на по-висок риск от усложнения в случай на варицела. И двата вируса се предават от майка на дете.

Тази теория обаче не успява да обясни един важен детайл: как вирусите и бактериите разпознават половете.

Възможно е да забелязват хормоналните различия между мъжете и жените, но изследователите ще трябва да докажат тази теза.

“Може би в бъдеще ще успеем да накараме вируса да си мисли, че се намира в женско тяло, за да започне да се държи по различен начин”, казва Убеда.

Сега екипът възнамерява да се фокусира върху това как животните от двата пола реагират на определени вируси. Те ще използват ретровируси, причиняващи рак при пилетата.

“Когато група пилета бъде инфектирана с вируса, мъжките пилета развиват тумори много по-често от женските”, категорични са изследователите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини