Секретен съветски вирус може да спаси човечеството

    Хедър Хендриксън е от университете Масаи в Оукланд, Нова Зеландия. Нейната работата е фокусирана върху намирането на лекарства, които да заменят антибиотиците.

    От десетилетия ние разчитаме на антибиотиците при всеки случай - от нараняване, операция, раждане до тежки и смъртоносни инфекции. Но бактериите, предизвикващи различни заболявания и инфекции, се променят и развиват резистентност към антибиотици. Много лекари не на шега се опасяват от появата на супербактерия, която няма да се повлиява от нито един антибиотик.

    "Ние се връщаме назад в ерата преди антибиотиците, когато продължителността на живота беше по-малка, защото не можехме да се борим с инфекциите", казва Хендриксън. Наскоро тя представи доклад за своето изследване. По време на срещата WCIS ( World-Changing Ideas Summit) на BBC Future в Сидни тя съобщи за обнадеждяващи резултати от работата си с бактериогфаги - вируси, които унищожават бактериите..

    Хендриксън в момента работи със студентите си върху бактериофаги, които естествено се намират в почвата. След като започват да се създават своя библиотека на бактериофаги, учените търсят надежден и безопасен начин за култивиране, пречистване и съхраняване на бактериофагите. Фагите също трябва да бъдат проверени за нежелателни странични ефекти. Възможно е те да задействат имунната система, което да доведе до нежелани алергични реакции, например.

    Досега страните от Източна Европа са водещи, казва в доклада си Хендриксън. Между другото, тя допълва, че мнозина продължили да изследват бактериофагите дълго след като Западът се е обърнал към антибиотиците. 

    "Зад Желязната завеса, Грузия и Русия и Полша са лекували с помощта на бактериофаги през цялото това време," казва тя. Често те били използвани като лекарство на бойното поле. "Има велики истории за войници, носещи със себе си флакона с бактериофаги в бой."

    Нищо от това не е публикувано на английски език в медицински списания и е останало скрито от учените на Запад - предизвикателство, което Хендриксън се надява да преодолее с нови сътрудничества. Друг лекар, който използвал фаг терапия наскоро, влязъл във връзка с нея.

    На Запад в едно от първите големи клинични изпитвания ще бъдат тествани превръзки, напоени с бактериофаги, за да види дали това ще предотврати инфекция при изгаряне. И Хендриксън има някои обещаващи успехи. В WCIS Хендриксън описва случая на Алфред Гертлер, който е претърпял.неприятен инцедент при катерене. Той развил инфекция на глезена, която не се повлиявала от антибиотици, и първоначално изглеждало, че единствената възможност е ампутация. След 10-дневен курс с фаг терапия той се възстановил напълно.

    "Това е наистина мощно средство", казва Хендриксън. "И ние едва се докосваме до многообразието на тази група организми."

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Аз
      Аз
      9 -2
      10:42, 15 дек 2016
      Кога тъпия Запад ще разбере,че Русия във всичко ги превъзхожда!?Вперед,Росия!

    Още новини

    Последни новини