"Отвратителен" и "порнографски" подарък от Джеф Кунс за Париж

Изображение 1 от 2

    „Букет с лалета“, скулптура на Джеф Кунс, посветена на жертвите на терористичните атаки в Париж от 2015 г., бе открита във френската столица на 4 октомври и за тези няколко дни успя да раздели французите в мненията им за творението на американския художник. Някои откриват в лалетата прилики с бонбоните маршмелоу, други ги оприличават на „цветни ануси“.

    Произведението е подарък на Кунс за Париж. Инсталирани близо до „Шанз-Елизе“, лалетата са символ на любовта, пише Би Би Си. През ноември 2015 г. масови стрелби и бомбена атака отне живота на 130 души във френската столица. Координираните терористични атаки, за които организацията „Ислямска държава“ пое отговорност, бяха в концертна зала, на голям спортен стадион, в ресторанти и барове, оставяйки стотици мъртви и ранени.

    Скулптурата е висока 12 метра и представлява огромна ръка, държаща букет лалета, все едно направени от балони. По думите на автора, произведението му е създадено, за да изрази солидарността на американците към френския народ.

    „Като гражданин на Ню Йорк, аз преживях 9 септември и депресията, която покри града“, каза Кунс и добави, че 80% от приходите, спечелени след продажбата на авторските права върху скулптурата, ще бъдат дарени на семействата на пострадалите от терористичните атаки.

    Независимо от мотивите зад „Букет с лалета“, френското общество определи скулптурата за „гротеска“, „отвратителна“ и дори „порнографска“.

    „Единадесет оцветени ануса, забити на стебла“, пише философът Ивс Мишо във френското списание „L’Obs“.

    Според него, това „всъщност е порнографска скулптура“.

    Потребител на Туитър коментира, че „Букет с лалета“ е „наслада за окото на филистерите“:

    „Намирам този „кич нео поп“ на Джеф Кунс за напълно безинтересен“, добавя той.

    Според друг, парижани „сега ще мислят, че лалетата са огромни оцветени бонбони маршмелоу“. В коментарите скулптурата е описвана още като „ужасяваща“, а някои потребители се заканват умишлено да заобикалят мястото при следващите си разходки.

    Други обаче намират инсталацията за „хубава“ и „подарък от сърце“. Майка, чиято дъщеря умира при атаката в концертната зала „Батаклан“, коментира пред „Асошиейтед прес“, че скулптурата на Кунс е „силно доказателство за връзката на Франция със САЩ“ и сподели, че според нея „представлява цветовете на живота“.

    Ан Идалго, кмет на Париж, благодари на Кунс за „красивия подарък“ – „великолепен символ на свобода и приятелство“.

    Проектът „Букет с лалета“ бе обявен още през ноември 2016 г. Тогава започна кампания по набиране на средства за осъществяване на инсталацията, като първоначалният план бе тя да бъде издигната в близост до музея за съвременно изкуство „Пале де Токио“. Идеята отпадна, след като мнозина критикуваха, че мястото няма нищо общо с терористичните атаки.

    Източник: http://clubz.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини