26 °C

Над 1 600 са гражданите, които община Асеновград подпомага финансово

В момента под различни програми в община Асеновград се финансират над 1 600 души, на които се помага под различна форма, съобщи  кметът на града доктор Христо Грудев.

По закона за личната помощ са включени 558 лица, от които 277 ползватели с ТЕЛК - граждани, които имат необходимост  от чужда помощ.

Другите 281 души са асистентите, които се грижат за потребителите. 

По линия на домашния социален патронаж се подпомагат 180 души. Сред тях има и хора, които са със специален режим на хранене, като диабетиците, за които се приготвя храна по изисквания. 

По целева програма "Топъл обяд у дома в условия на извънредна ситуация през 2020 г." по линия на социалното министерство пък се помага на още 200 крайно нуждаещи се асеновградчани.

По проекта "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" грижи се полагат за общо 474 души - хора на възраст над 65 години, които са с невъзможност за самообслужване.

"Това са част от мерките, които ние приложихме в нашата община в подкрепа на нуждаещи се наши съграждани, естествено, чрез финансовата подкрепа на правителството, по линия на социалното министерство", каза кметът доктор Христо Грудев.

Той коментира, че обстановката не само в страната, а и по света продължава да се усложнява.

"Не е тайна, че всички бяхме изненадани от случващото се, тъй като никой не познаваше заболяването. Знаехме само, че основната схватка между коронавируса COVID-19 и човечеството ще бъде в болниците и е нормално да е там.

Пак ще припомня, че наред с всички облекчения, които въведохме за гражданите и бизнеса в Асеновград, ние като община инвестирахме и 290 000 лева за преустройство на едно помещение, което беше построено, но необзаведено.

Организирахме благотворителна кампания. Чрез дарителска сметка от доброволци събрахме 340 000 лева, като 300 000 лева от тях вложихме за обзавеждане.

Към днешна дата имаме модерно обзаведено отделение, което може да се справи с COVID-19.

Сега проблемът, който възниква, е човешкият фактор. Виждам, че хората някак си започнаха да свикват с присъствието на заболяването.

Моето мнение е, че малко рано разхлабихме мерките и затова започна ескалация на заболеваемостта. В тази извънредна ситуация най-натоварени са Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика и не на последно място - общините.

На практика, общинските администрации са тези, които реализират различни мерки, за да подпомагат гражданите и да бъде предотвратено, доколкото е възможно, разпространението на вируса" , каза в заключение доктор Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини