Над 1 600 са гражданите, които община Асеновград подпомага финансово

В момента под различни програми в община Асеновград се финансират над 1 600 души, на които се помага под различна форма, съобщи  кметът на града доктор Христо Грудев.

По закона за личната помощ са включени 558 лица, от които 277 ползватели с ТЕЛК - граждани, които имат необходимост  от чужда помощ.

Другите 281 души са асистентите, които се грижат за потребителите. 

По линия на домашния социален патронаж се подпомагат 180 души. Сред тях има и хора, които са със специален режим на хранене, като диабетиците, за които се приготвя храна по изисквания. 

По целева програма "Топъл обяд у дома в условия на извънредна ситуация през 2020 г." по линия на социалното министерство пък се помага на още 200 крайно нуждаещи се асеновградчани.

По проекта "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" грижи се полагат за общо 474 души - хора на възраст над 65 години, които са с невъзможност за самообслужване.

"Това са част от мерките, които ние приложихме в нашата община в подкрепа на нуждаещи се наши съграждани, естествено, чрез финансовата подкрепа на правителството, по линия на социалното министерство", каза кметът доктор Христо Грудев.

Той коментира, че обстановката не само в страната, а и по света продължава да се усложнява.

"Не е тайна, че всички бяхме изненадани от случващото се, тъй като никой не познаваше заболяването. Знаехме само, че основната схватка между коронавируса COVID-19 и човечеството ще бъде в болниците и е нормално да е там.

Пак ще припомня, че наред с всички облекчения, които въведохме за гражданите и бизнеса в Асеновград, ние като община инвестирахме и 290 000 лева за преустройство на едно помещение, което беше построено, но необзаведено.

Организирахме благотворителна кампания. Чрез дарителска сметка от доброволци събрахме 340 000 лева, като 300 000 лева от тях вложихме за обзавеждане.

Към днешна дата имаме модерно обзаведено отделение, което може да се справи с COVID-19.

Сега проблемът, който възниква, е човешкият фактор. Виждам, че хората някак си започнаха да свикват с присъствието на заболяването.

Моето мнение е, че малко рано разхлабихме мерките и затова започна ескалация на заболеваемостта. В тази извънредна ситуация най-натоварени са Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика и не на последно място - общините.

На практика, общинските администрации са тези, които реализират различни мерки, за да подпомагат гражданите и да бъде предотвратено, доколкото е възможно, разпространението на вируса" , каза в заключение доктор Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини