4 °C

Над 1 600 са гражданите, които община Асеновград подпомага финансово

В момента под различни програми в община Асеновград се финансират над 1 600 души, на които се помага под различна форма, съобщи  кметът на града доктор Христо Грудев.

По закона за личната помощ са включени 558 лица, от които 277 ползватели с ТЕЛК - граждани, които имат необходимост  от чужда помощ.

Другите 281 души са асистентите, които се грижат за потребителите. 

По линия на домашния социален патронаж се подпомагат 180 души. Сред тях има и хора, които са със специален режим на хранене, като диабетиците, за които се приготвя храна по изисквания. 

По целева програма "Топъл обяд у дома в условия на извънредна ситуация през 2020 г." по линия на социалното министерство пък се помага на още 200 крайно нуждаещи се асеновградчани.

По проекта "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" грижи се полагат за общо 474 души - хора на възраст над 65 години, които са с невъзможност за самообслужване.

"Това са част от мерките, които ние приложихме в нашата община в подкрепа на нуждаещи се наши съграждани, естествено, чрез финансовата подкрепа на правителството, по линия на социалното министерство", каза кметът доктор Христо Грудев.

Той коментира, че обстановката не само в страната, а и по света продължава да се усложнява.

"Не е тайна, че всички бяхме изненадани от случващото се, тъй като никой не познаваше заболяването. Знаехме само, че основната схватка между коронавируса COVID-19 и човечеството ще бъде в болниците и е нормално да е там.

Пак ще припомня, че наред с всички облекчения, които въведохме за гражданите и бизнеса в Асеновград, ние като община инвестирахме и 290 000 лева за преустройство на едно помещение, което беше построено, но необзаведено.

Организирахме благотворителна кампания. Чрез дарителска сметка от доброволци събрахме 340 000 лева, като 300 000 лева от тях вложихме за обзавеждане.

Към днешна дата имаме модерно обзаведено отделение, което може да се справи с COVID-19.

Сега проблемът, който възниква, е човешкият фактор. Виждам, че хората някак си започнаха да свикват с присъствието на заболяването.

Моето мнение е, че малко рано разхлабихме мерките и затова започна ескалация на заболеваемостта. В тази извънредна ситуация най-натоварени са Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика и не на последно място - общините.

На практика, общинските администрации са тези, които реализират различни мерки, за да подпомагат гражданите и да бъде предотвратено, доколкото е възможно, разпространението на вируса" , каза в заключение доктор Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини