Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула за лечение и профилактика на COVID-19

Учени от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично неутрализира вируса SARS-CoV-2,  причиняващ за COVID-19. Този компонент на антителата е 10 пъти по-малък от пълноразмерното антитяло и е използван за създаване на лекарството Ab8 за потенциална употреба като терапевтично и профилактично средство срещу ТОРС-CoV-2.

Изследователите съобщават в списание Cell, че Ab8 е много ефективен за предотвратяване и лечение на инфекция с SARS-CoV-2 при мишки и хамстери. Малкият му размер не само увеличава потенциала му за дифузия в тъканите, за да неутрализира по-добре вируса, но също така дава възможност за прилагане на лекарството по алтернативни пътища, включително вдишване. Важно е, че той не се свързва с човешките клетки - добър знак, че няма да има отрицателни странични ефекти при хората.

Действието на Ab8 е оценено съвместно с учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (UNC) и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) в Галвестън, както и Университета на Британска Колумбия и Университета на Саскачеван.

„Ab8 има не само потенциал като терапия за COVID-19, но също така може да се използва, за да се предпазят хората от заразяване с SARS-CoV-2“, каза съавторът Джон Мелърс, шеф на Отдела по инфекциозни болести в университета в Питсбърг  (UPMC). 

Mалкият размер на Ab8 може да позволи да се дава като инхалаторно лекарство или интрадермално, а не чрез интравенозно вливане, както повечето разработвани моноклонални антитела.

Новата компания Abound Bio, финансирана от UPMC, е лицензирала Ab8.

Димитър Димитров, старши автор на публикацията в Cell и директор на Центъра за терапия с антитела в университета на Питсбърг, е един от първите, които откриват неутрализиращи антитела за оригиналния коронавирус SARS през 2003 г. През следващите години екипът му открива мощни антитела срещу много други инфекциозни заболявания, включително причинените от вирусите MERS-CoV, денга, Хендра и Нипах. Антителата срещу вирусите Хендра и Нипах са тествани при хора и са одобрени за клинична употреба в Австралия.

При клинични изпитвания вече е тествана реконвалесцентна плазма (която съдържа антитела от хора, които вече са преболедували COVID-19) като лечение за тези, които се борят с инфекцията, но няма достатъчно плазма за всички и не е доказано, че работи .

Ето защо Димитров и неговият екип се заемат да изолират гена от едно или повече антитела, които блокират вируса SARS-CoV-2, което би позволило масово производство. През февруари Уей Ли, помощник-директор на Центъра за терапевтични антитела на университета в Питсбърг и съавтор на изследването, започва да пресява големи библиотеки от компоненти на антитела от човешки кръвни проби, и открива редица кандидати за терапевтични антитела, включително Ab8, за рекордно кратко време.

Тогава екип от Центъра за биозащита и извънредни заболявания на UTMB и Националната лаборатория Галвестън тества Ab8 с жив вирус SARS-CoV-2. При много ниски концентрации Ab8 напълно блокира навлизането на вируса в клетките. Екип от UNC тества Ab8 с различни концентрации при мишки, използвайки модифицирана версия на SARS-CoV-2. Дори при най-ниската доза Ab8 намалява с 10 пъти количеството на вируса при тези мишки в сравнение с нелекуваните. Ab8 също така е бил ефективен при лечение и предотвратяване на инфекция с SARS-CoV-2 при хамстери, установяват изпитания на учените от университета в Саскачеван. Изследователи от Университета на Британска Колумбия разкриват уникалния начин, по който Ab8 неутрализира вируса толкова ефективно, като използват сложни електронно-микроскопски техники.

Изследването е финансирано от безвъзмездни средства от Националните здравни институти и UPMC, фонда на Бъроуз, канадския Excellence Research Chair Award, Genome BC Канада, Канадските институти за здравни изследвания и Канадската фондация за иновации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини