4 °C

Община Асеновград в съвместна работа с ВиК - Пловдив за решаването на проблема с безводието в село Червен

На заседанието на Общинския съвет в Асеновград днес кметът д-р Христо Грудев даде своя отговор на постъпило питане от инженер Гео Караданов, общински съветник от "БСП за България", относно проблема с водоснабняването в село Червен.

Водният режим в село Червен е в продължение на десетилетия. Близо 300 домакинства са засегнати от проблема и още 200 други, които са временно пребиваващи, ежедневно са без вода.

"Водоснабдяването на село Червен се осъществява основно от карстовия извор „Свети Георги“, като осигурява вода за цялата водоснабдителна група „Горнослав“. Тя включва селата Горнослав, Червен, Долнослав, Искра и Леново.

Дебитът на водоизточника е променлив в много широк диапазон - от 27 литра в секунда (през сухия сезон) до 463 литра в секунда. През сухите периоди количествата са твърде недостатъчни за нормалното водоснабдяване на цялата група „Горнослав“", каза кметът на Асеновград.

Именно заради това се налага въвеждането на режим на водоподаване не само за с. Червен, но и за другите населени места.

"Село Червен разполага и с още два малки каптажа, осигуряващи 1,2 литра в секунда допълнително. Съгласно направеното обследване от специалисти на ВиК, още през 2010 г., т.е. последната година на предходния ми мандат, като кмет на Асеновград, които данни са налични в общината, водните количества, необходими за постигане на нормално водоснабдяване на селото за около 830 жители, съгласно нормите, нужно да се подсигури максимално дневно количество от 4,7 литра в секунда или 406,46 кубически метра на ден.

Необходимото водно количество, за да се осигури нормалното водоснабдяване на селото, е 3,5 литра в секунда.Това налага търсенето на нови водоизточници в района", обясни още той. 

Доктор Грудев информира, че в началото с кмета на с. Червен и ВиК дружеството са търсили решение за допълнителни водни количества от  изоставен тръбен кладенец в горната част на населеното място, намиращ се в общински терен, само че той вече е бил компрометиран - освен че е негоден, количествата вода, на които може да се разчита от там, са недостатъчни и не решават проблема.

"За целта се насочихме към водоизточник, проучван още през 2010 г., намиращ се под селото, който чрез изграждането на хоризонтален непотопен дренаж с дълбочина на полагане на дренажните тръби 4,00 метра, диаметър Ф200 и наклон на дренажа 0,011, обирайки водите от водоносните пластове на самоток, привлекаемият ресурс на водни количества е 5,3 литра в секунда.

Направено е обследване на водата, като химични и радиологични показатели. Установено е, че тя отговаря на нормите.

Проектирана е помпена станция, събирателен кладенец и трасе от 3 344 метра, за да може водните количества да достигнат до водоема с обем 260 кубически метра, захранващ село Червен", каза още кметът.

"На 02.10.20 г. общината е подписала договор с ВиК - Пловдив за съвместна дейност. В документа са разпределени ангажиментите и отговорностите на двете страни за намиране решението за осигуряване на необходимите водни количества в с. Червен така, а останалите да бъдат добавени за другите населени места във водоснабдителната група.

Към момента община Асеновград има проектна готовност за изпълнение на дренажа и водопровода. Изготвен е и парцеларен план за трасето на водопровода.

В момента се разработва проект на „Санитарно охранителна зона“ на дренажа, съгласно изискванията на Наредба 3 от 16.10.2000 г., след което същата подлежи на съгласуване с Басейнова дирекция - Пловдив и РИОСВ - Пловдив.

След получаване на пълна съгласувана проектна документация ангажиментът на общината е да изгради дренажа и събирателния кладенец, което по предварителни проучвания ще струва около 70 - 80 000 лева, както и да осигури захранване от ЕVN за помпената станция.

Ангажимент на ВиК - Пловдив е да оборудва помпената станция и да изгради трасето на водопровода с дължина 3 344 метра - от дренажа до водоема - и да въведе съоръженията в експлоатация.

Освен това, в следващия бюджетен период, съгласувано с кмета на населеното място, ще бъдат предвидени средства за изграждане на поетите от община Асеновград ангажименти по договора за съвместна дейност", каза в заключение кметът.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини