НС обсъжда вота на недоверие

Днес Народното събрание ще проведе разисквания по проекта за решение за гласуване на недоверие на правителството на Пламен Орешарски.

Това е първият вот на недоверие на опозицията срещу кабинета "Орешарски".

Мотивите на вота са - провалът на правителството в областта на инвестиционното проектиране, припомнят от пресцентъра на Парламента.

Припомняме, вносители са бившият министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители от партията му.

Вотът бе внесен в деловодството на НС миналия четвъртък.

Първоначалният план вот на недоверие срещу цялостната политика на кабинета бе променен след призиви на Реформаторския блок, който припомни, че при внесен вот за цялостна политика, опозицията няма право поне 6 месеца да внася друг вот на недоверие и така се облужват управляващите.

Затова от ГЕРБ решиха да го разделят на 7-8 отделни части, които да внасят последователно.

Първият е за новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране и е мотивиран с бездействието му.

Документите бяха внесени от бившия регионален министър Лиляна Павлова, която отговаряше за инвестиционното планиране. Тя подчерта, че 4 месеца вече тази политика няма детайли, няма визия и администрация. Това министерство създаде хаос, смята Павлова. По думите й така се е забавило строителството и инвестициите у нас в много категории.

Очакваме да бъдем подкрепени от всички народни представители в това народно събрание, заяви пред медиите Павлова. Тя обясни, че разчита на разум от страна на депутатите, защото става въпрос за важни за страната теми.

На въпрос кой ще е следващият сектор, който ще бъде атакуван от герберите, Павлова сподели, че още не е ясно и тепърва ще се обсъжда в парламентарната група. Все пак тя заяви, че се надява да не се стига до втори вот, а смята, че е възможно хора от всички парламентарни групи да подкрепят вота на недоверие.

Управляващите заявиха, че не са притеснени от вота, а от БСП нападнаха ГЕРБ, че "след месеци ваканцуване" са се сетили, че са опозиция, докато през това време НС е работел.

Гласуването на вота на недоверие ще се проведе 24 часа след края на дебатите. ГЕРБ се нуждаят от 121 гласа

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини