Появи се анонимно писмо в подкрепа и възхавала на Бачковския игумен

Писмо в подкрепа и възхвала на Бачковския игумен и срещу "тези тежки недостойни, грозни и подли лъжи, с които всячески, без капчица боязън, без срам и неудобство се опитват да унижат и опетнят един епископ" се разпраща анонимно до медиите в Асеновград. Текстът е качен и в сайта за граждански подписки Peticiq.com, също анонимно.

До Asenovgrad.NET писмото бе изпратено чрез социалната мрежа от "профила" на Николета Николова, създаден преди има-няма час. Без да коментираме ще припомним само, че ден след като инициативен комитет във Варна започна събиране на подписи за премахване на епископ Борис от листата за гласуване при избора на нов Варненски митрополит, асеновградчани също дадоха воля на гласа си. В петицията "срещу управлението на Бачковския манастир и уронване на авторитета на светата обител от страна на игумена" за 2 дни са събрани имената на над 200 души.

Ето и пълния текст на разпространяваното незнайно (до момента) от кого отворено писмо:

"ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО

От монаси, служители и работници и граждани

Всички ние от Бачковския манастир искаме да изразим с много голямо възмущение това, което вече повече от седмица, особено последните няколко дни, се пише, говори и разпространява за нашия дядо Борис. Възмущение е много слаба дума, ние сме безкрайно обидени и огорчени от тези тежки недостойни, грозни и подли лъжи, с които всячески, без капчица боязън, без срам и неудобство се опитват да унижат и опетнят един епископ. Във време на пост сме, но като че ли това не важи за някои свещеници, тръгнали като хищни хиени да служат на специално омърсена и непорочна игра срещу дядо Борис. Нямат ли срам и не изпитват ли неудобство и поне малко богоязливост. За нас е голям и недостоен нехристиянски акт срещу един добър епископ с много доказани добри качества, да се говорят такива неща . Ние, които работим с този човек най-добре можем да кажем какъв е той. А той наистина е добър духовник, градивна личност и справедлив човек. Всекидневно се бори с неправдата и ни учи как да сме по-добри християни. Та той направи чудеса за манастира, ако някой се прави че не знае, да дойде да види всичко, от добро по-добро е на лице. Постоянно дерзае за благото на Църквата и манастира. Ние, които дълго време сме свидетели на дейността му в повереният му Бачковски манастир, можем да изложим факти на действително извършени неща в интерес на манастира.
Беше направен нов музей, ремонт на покрива на главната Църква, ремонт на покрива на източното крило, ремонт на покрива на крилото в южния двор. Изградени оградни стени в околността на манастира, ремонт на манастирския дюкян и направа на нов иконостас в църквата” Св. Никола”. Преместена е библиотеката в ново помещение и направени нови библиотечни шкафове, Постоянно и настойчиво защитава манастирските имоти и се бори за добиване на нотариални актове за същите. Ремонт на стопанската сграда, на практика препострояване на същата върху старите основи. Направа на съвременни бани към всяка монашеска килия, основен ремонт на стаите и баните към крилото на хотела за гости. Ремонт и подмяна на шкафовете в манастирската изба и направа кът за гости в същата. Издаден голям илюстрован албум за Бачковския манастир. Смяна на централната порта на манастира и вратите на централната църква и другите врати. Обновяване на цялостното обзавеждане на олтара на главната манастирска църква и на значителна част от обзавеждането на централната част на църквата. Основен ремонт и художествено оформление на игуменарницата на манастира и манастирските канцеларии. Направа на централно парно отопление за целия манастир и за стопанската сграда.
И ако тези неща не се забелязват или се пренебрегват нарочно, какво да поощряваме, няколко свещеника съмнителни и безскрупулни роптаещи срещу човек, когото нито познават, нито са срещали, нито са работили с него. Ние няма, а и не искаме да се примирим с тези гнусни инсинуации и опити за манипулации срещу дядо Борис от подкупни църковни служители и няколко заблудени хора. Обидно и недостойно е да бъде позволено да се петни така името му. Това е петно за цялата Църква. Ако свещениците не са смирени ние какви да бъдем учейки се от тях??? Единственият грях на нашия дядо Борис е че е достоен човек и духовник. Заставаме зад него и го подкрепяме в пътя и делата му, които Бог му е отредил."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини