Нещо странно нарушава работата на устройствата около земните полюси и НАСА иска да разбере защо

Ако се приближите твърде много до земните полюси, ще забележите, че нещо крайно необичайно се случва с всички джаджи, използващи радиовълни, сателитни връзки или GPS. Сега НАСА е решила да разбере на какво се дължи това.

Агенцията стартира цели три мисии и подкрепя серия инициативи, които трябва да изследват фунията в пространството над Северния полюс, за която се предполага, че е в основата на явлението.

Фунията над Северния полюс, подобно на тези над южния, позволява на слънчевия вятър да достигне земната атмосфера – с други думи на това място слънчевият вятър не бива отразен обратно в пространството от земното магнитно поле, както се случва около останалата част от планетата.

Целта на трите мисии е да проучат случващото се отблизо и да изследват други подобни старнни явления на мястото- като необяснимите участъци плътна атмосфера във фунията над Северния полюс.

Ако същите промени в налягането, свързани с повишената плътност, станат на земята това ще предизвика продължителни урагани, по-силни от всичко познато ни до момента.

Странното петно потенциално би могло да създаде проблеми за космическите кораби и сателитите. Допълнителната маса нарушава работата на GPS устройствата и комуникациите, заради създадената допълнителна атмосферта турбуленция.

Сред другите мисии е Cusp Irregularities-5, стартирала през тази седмица, чиято цел е да измери атмосферната турбуленция и евентуално да я разграничи от електрическите вълни, способни да засегнат работата на комуникационните системи.

Турбуленцията си остава един от най-трудните въпроси в областта на класическата физика, защото учените все още не разполагат с преки измервания.

Измерванията и събирането на данни трябва да помогнат на учените да разберат по-добре с какво си имат работа и да прогнозират как ще се държи фунията в бъдеще - което е от решаващо значение, ако искаме да избегнем сериозна намеса в работата на земните технологии в ниска орбита.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини