6 °C

Караиванов: Бездействието на предишното ръководство доведe до иска на "Запрянови"

При приемането на Бюджет`2012 и Инвестиционната програма на община Асеновград днес бе поставено питане относно включването като преходни обекти на канализации, извършени от фирма "Запрянови 03" ООД, като за изплащането на извършените обекти фирмата е спечелила дело срещу Общината в Окръжкия съд в Пловдив.

Кметът Емил Караиванов бе категоричен в отговора си, че това се налага поради установената от съда фактическа обстановка и заради избягване на заплащането на допълнителни разходи от страна на общината. Договорите с фирмата са сключени за извършването на канализации и водопроводни мрежи в пет населени места на общината, но финансирането е спряно, а предишното ръководство не е предприело действия, с които да осигури  финансирането и заплащането на извършените строително монтажни дейности.

През  2010 година "Запрянови -03" ООД завеждат иск на  стойност 751 149 лева. Сега тази сума, заедно със законната лихва, е 1 200 000 лева, каза Караиванов.

Като ответник по делото е привлечена Община Асеновград, а пълномощници  са адвокатите Божикова и Симеонова.

В хода на делото, от събраните доказателства и от експертизата, извършена от вещото лице, е установено, че всички дейности са изпълнени съгласно договорите и графиците и че те се ползват реално от жителите на всеки един от петте обекта.  В отговора на иска от името на Христо Грудев, в качеството му на кмет на Асеновград е изразено следното становище: Не се оспорва иска по основание и размер - което е признание на главния иск, и Община Асеновград дължи заплащане на сумите, но е заявено становище за прихващане стойността на изпълнените дейности, като цена на иска е стойността на причинените вреди – некачествено изпълнени работи, в размера на главния иск.

Така проведена защитата е довела само до  отлагане решаването на проблема във времето, с което са се трупали и негативни последици за общината  и е утежнявана финансовата отговорност на община Асеновград, каза още Караиванов.

Освен това от нарочна прокурорска преписка, поискана от Община Асеновград от 2009 г. е видно, че Общината е приела извършените работи в село Мулдава и в село Тополово и това поражда задължение за Общината, цитирам: „да извърши разплащане”. След това със  Заповед № ФК-10-1432/13.11.2009г  на Директора на Агенцията за държавен финансов контрол при Министерство на финансите е извършена проверка на цялата документация от стартиране на обществената поръчка до самото изпълнение на СМР на обектите финансирани със средства на ПУДООС. С изготвеният доклад е констатирано, че дейностите са извършени съгласно договорите и имат акт. обр. 19, установяващ изпълнението им. Констатирано е също така, че те са приети от общината без възражения за количеството и качество и това води до плащането им.

Това налага и промяната в Инвестиционната програма и в тазгодишния бюджет на общината. Всички останали твърдения, че едва ли не Общината ще загуби, започвайки да изплаща дължимото на фирмата изпълнител, са необосновани, заяви Емил Караиванов и допълни, че след като има съдебно решение и след като предишното ръководство си е позволило да отлага проблема, сега се налага да  се започне плащането, за да не понесе Община Асеновград още финансови загуби от лихви и от евентуални нови съдебни искове.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини