Караиванов: Бездействието на предишното ръководство доведe до иска на "Запрянови"

При приемането на Бюджет`2012 и Инвестиционната програма на община Асеновград днес бе поставено питане относно включването като преходни обекти на канализации, извършени от фирма "Запрянови 03" ООД, като за изплащането на извършените обекти фирмата е спечелила дело срещу Общината в Окръжкия съд в Пловдив.

Кметът Емил Караиванов бе категоричен в отговора си, че това се налага поради установената от съда фактическа обстановка и заради избягване на заплащането на допълнителни разходи от страна на общината. Договорите с фирмата са сключени за извършването на канализации и водопроводни мрежи в пет населени места на общината, но финансирането е спряно, а предишното ръководство не е предприело действия, с които да осигури  финансирането и заплащането на извършените строително монтажни дейности.

През  2010 година "Запрянови -03" ООД завеждат иск на  стойност 751 149 лева. Сега тази сума, заедно със законната лихва, е 1 200 000 лева, каза Караиванов.

Като ответник по делото е привлечена Община Асеновград, а пълномощници  са адвокатите Божикова и Симеонова.

В хода на делото, от събраните доказателства и от експертизата, извършена от вещото лице, е установено, че всички дейности са изпълнени съгласно договорите и графиците и че те се ползват реално от жителите на всеки един от петте обекта.  В отговора на иска от името на Христо Грудев, в качеството му на кмет на Асеновград е изразено следното становище: Не се оспорва иска по основание и размер - което е признание на главния иск, и Община Асеновград дължи заплащане на сумите, но е заявено становище за прихващане стойността на изпълнените дейности, като цена на иска е стойността на причинените вреди – некачествено изпълнени работи, в размера на главния иск.

Така проведена защитата е довела само до  отлагане решаването на проблема във времето, с което са се трупали и негативни последици за общината  и е утежнявана финансовата отговорност на община Асеновград, каза още Караиванов.

Освен това от нарочна прокурорска преписка, поискана от Община Асеновград от 2009 г. е видно, че Общината е приела извършените работи в село Мулдава и в село Тополово и това поражда задължение за Общината, цитирам: „да извърши разплащане”. След това със  Заповед № ФК-10-1432/13.11.2009г  на Директора на Агенцията за държавен финансов контрол при Министерство на финансите е извършена проверка на цялата документация от стартиране на обществената поръчка до самото изпълнение на СМР на обектите финансирани със средства на ПУДООС. С изготвеният доклад е констатирано, че дейностите са извършени съгласно договорите и имат акт. обр. 19, установяващ изпълнението им. Констатирано е също така, че те са приети от общината без възражения за количеството и качество и това води до плащането им.

Това налага и промяната в Инвестиционната програма и в тазгодишния бюджет на общината. Всички останали твърдения, че едва ли не Общината ще загуби, започвайки да изплаща дължимото на фирмата изпълнител, са необосновани, заяви Емил Караиванов и допълни, че след като има съдебно решение и след като предишното ръководство си е позволило да отлага проблема, сега се налага да  се започне плащането, за да не понесе Община Асеновград още финансови загуби от лихви и от евентуални нови съдебни искове.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини