25 °C

Караиванов: Бездействието на предишното ръководство доведe до иска на "Запрянови"

При приемането на Бюджет`2012 и Инвестиционната програма на община Асеновград днес бе поставено питане относно включването като преходни обекти на канализации, извършени от фирма "Запрянови 03" ООД, като за изплащането на извършените обекти фирмата е спечелила дело срещу Общината в Окръжкия съд в Пловдив.

Кметът Емил Караиванов бе категоричен в отговора си, че това се налага поради установената от съда фактическа обстановка и заради избягване на заплащането на допълнителни разходи от страна на общината. Договорите с фирмата са сключени за извършването на канализации и водопроводни мрежи в пет населени места на общината, но финансирането е спряно, а предишното ръководство не е предприело действия, с които да осигури  финансирането и заплащането на извършените строително монтажни дейности.

През  2010 година "Запрянови -03" ООД завеждат иск на  стойност 751 149 лева. Сега тази сума, заедно със законната лихва, е 1 200 000 лева, каза Караиванов.

Като ответник по делото е привлечена Община Асеновград, а пълномощници  са адвокатите Божикова и Симеонова.

В хода на делото, от събраните доказателства и от експертизата, извършена от вещото лице, е установено, че всички дейности са изпълнени съгласно договорите и графиците и че те се ползват реално от жителите на всеки един от петте обекта.  В отговора на иска от името на Христо Грудев, в качеството му на кмет на Асеновград е изразено следното становище: Не се оспорва иска по основание и размер - което е признание на главния иск, и Община Асеновград дължи заплащане на сумите, но е заявено становище за прихващане стойността на изпълнените дейности, като цена на иска е стойността на причинените вреди – некачествено изпълнени работи, в размера на главния иск.

Така проведена защитата е довела само до  отлагане решаването на проблема във времето, с което са се трупали и негативни последици за общината  и е утежнявана финансовата отговорност на община Асеновград, каза още Караиванов.

Освен това от нарочна прокурорска преписка, поискана от Община Асеновград от 2009 г. е видно, че Общината е приела извършените работи в село Мулдава и в село Тополово и това поражда задължение за Общината, цитирам: „да извърши разплащане”. След това със  Заповед № ФК-10-1432/13.11.2009г  на Директора на Агенцията за държавен финансов контрол при Министерство на финансите е извършена проверка на цялата документация от стартиране на обществената поръчка до самото изпълнение на СМР на обектите финансирани със средства на ПУДООС. С изготвеният доклад е констатирано, че дейностите са извършени съгласно договорите и имат акт. обр. 19, установяващ изпълнението им. Констатирано е също така, че те са приети от общината без възражения за количеството и качество и това води до плащането им.

Това налага и промяната в Инвестиционната програма и в тазгодишния бюджет на общината. Всички останали твърдения, че едва ли не Общината ще загуби, започвайки да изплаща дължимото на фирмата изпълнител, са необосновани, заяви Емил Караиванов и допълни, че след като има съдебно решение и след като предишното ръководство си е позволило да отлага проблема, сега се налага да  се започне плащането, за да не понесе Община Асеновград още финансови загуби от лихви и от евентуални нови съдебни искове.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини